Onsdag 7 september - Etapp 5
Etapp 5 - 101 km. Serre Chevalier till Jausiers.
Dagen började i ett soligt Bez och efter en stabil frukost där Tina serverade bland annat havregrynsgröt cyklade vi ner till Briancon och återigen är det kända stigningar från Tour de France som står på menyn. Mitt inne i staden inledde vi den tuffa klättringen mot Col d'Izoard, 20 km uppför och med ordentlig lutning på sina ställen, upp till 12-14%. Innan nästa berg hade vi en härligt utförsåkning på nästan 3 mil.
Dagen började i ett soligt Bez och efter en stabil frukost där Tina serverade bland annat havregrynsgröt cyklade vi ner till Briancon och återigen är det kända stigningar från Tour de France som står på menyn. Mitt inne i staden inledde vi den tuffa klättringen mot Col d'Izoard, 20 km uppför och med ordentlig lutning på sina ställen, upp till 12-14%. Innan nästa berg hade vi en härligt utförsåkning på nästan 3 mil.
När vi ätit lunch gled vi ner till starten på dagens andra utmaning, Col de Vars (som var med på Giro d’Italia i år). I morse var det lite kyligt men nu hade temperaturen stigit och med en väldigt brant klättring och nästa 30 grader kände vi att värmen tog mer kraft än väntat. Som väl var hittade vi en fontän i första byn vi körde igenom och svalkade våra nästan överkokta skallar. Sakta men säkert tog vi oss till toppen, tog obligatoriska foton och sedan rullade vi ner för berget och cirka 23 mot hotellet.
Col de l'Izoard 2 361 möh, 20,0 km lång, 1 141 höjdmeters klättring, snittstigning 5,7 % och max 8,5 %.
Col de Vars 2 111 möh, 19,4 km lång, 1 111 höjdmeters klättring, snittstigning 5,7 % och max 8,7 %.